Prešovská univerzita a SPU v Nitre nesplnili kritériá na univerzitu

13.08.2009 Prešov

Bratislava 12. augusta (TASR) - Prešovská univerzita a Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre môžu mať problém s obhajovaním svojho statusu univerzity.
Akreditačná komisia (AK) ich totiž po komplexnej akreditácii navrhla zaradiť medzi vysoké školy (VŠ), ktoré nie sú začlenené medzi univerzitné VŠ, ani medzi odborné VŠ. O tom, či prídu o svoje univerzitné tituly, rozhodne až minister školstva Ján Mikolaj.

Z hodnotiacich správ, ktoré AK zverejnila v týchto dňoch, vyplýva, že nitrianska SPU nesplnila na titul univerzity v rokoch 2002-2005 len jedno zo šiestich kritérií - podiel počtu študentov prvého a druhého stupňa na prepočítaný počet profesorov, docentov a učiteľov s vedeckou hodnosťou. V rokoch 2006-2007 toto kritérium naplnila.

Prešovská univerzita nesplnila zo šiestich kritérií presnú polovicu. AK zistila nedostatky v podiele objemu pridelených finančných prostriedkov na výskumné projekty na prepočítanom počte profesorov, docentov a výskumných pracovníkov. Škola tiež nemá dostatok denných doktorandov na prepočítaný počet docentov a profesorov v roku 2003 a rovnako je nevyhovujúci aj počet študentov v študijných programoch prvého a druhého stupňa na prepočítaný evidenčný počet vysokoškolských učiteľov.

Komplexná akreditácia, ktorou majú prejsť každých šesť rokov slovenské VŠ, rozdelí školy na univerzity, vysoké školy a odborné VŠ. Už na jeseň bude známe, ktoré z hodnotených univerzít si zachovajú univerzitnú značku.

Na Slovensku má v súčasnosti pomenovanie univerzita v názve 18 vysokých škôl. Podľa doterajších hodnotení AK už niekoľkým univerzitám reálne hrozí, že prídu o svoj titul a zostanú v kategórii vysoké školy. Minister školstva Ján Mikolaj sľúbil školám rok na to, aby nesplnené kritériá dobehli. Zároveň sa vyjadril, že ak by bola niektorá univerzita preradená medzi VŠ, titul vo svojom názve by nestratila.

Členovia AK doteraz konštatovali, že kritériá univerzity spĺňajú Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, Technická univerzita vo Zvolene, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita v Bratislave. Nespĺňajú ich napríklad Ekonomická univerzita, Katolícka univerzita v Ružomberku, Trnavská univerzita či komárňanská Univerzita J. Selyeho.

Hodnotiace správy Akreditačnej komisie nadobudnú platnosť až potom, keď ich odobrí minister školstva.
 

Vyberte región